Verwarming vergelijk

Verwarming

Verwarming bestaat al door de jaren heen. Sinds de tijd van de oermens is warmte al toegepast om een aangenaam gevoel te krijgen. Vanaf de industriële revolutie zijn er steeds nieuwere ontwikkelingen ontstaan. Deze ontwikkelingen zijn opgeklommen tot de nieuwste sensatie van de toekomst.

Warmtebronnen

Wist u trouwens dat een kampvuur voor 80% uit infraroodstraling bestaat?

Open vuur

Sinds de oertijd hebben mensen gebruik gemaakt van open vuur. Vuur heeft echter voor- en nadelen. In sommige landen is bebossing voorradig en wordt het hedendaags nog steeds toegepast. Hier in Nederland is hout echter een luxeartikel, zoals bijvoorbeeld gezellig bij de open haard of bij een vuurkorf in de tuin wordt gebruikt. Tenzij u in het bezit bent van een groot bos, zal “open vuur” in Nederland nagenoeg niet als hoofdverwarming worden gebruikt.

Denkt u nooit eens “Ik zou daar een tafel willen neerzetten, jammer dat daar een radiator hangt?“

Centrale verwarming

Momenteel is centrale verwarming de meest toegepaste soort van verwarming. De cv-ketel verwarmt hierbij water dat via leidingen door de radiatoren stroomt, welke de warmte afgeven. Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar de cv-ketel, waar het opnieuw wordt opgewarmd. Bij de meeste systemen staan de radiatoren parallel. Dat wil zeggen: iedere radiator heeft een eigen heengaande en teruggaande leiding. Door de gehele omgevingslucht te verwarmen wordt de warmte overgebracht naar de mens. De warmte stijgt naar het plafond waardoor juist het bovenste deel en niet het leefgedeelte verwarmt word. Deze stijgende lucht veroorzaakt stofcirculatie, wat weer nadelig is voor astma- en carapatiënten. Tevens dienen de radiatoren en bijbehorende leidingen weggewerkt te worden om kasten en meubilair te kunnen plaatsen.

Waarom zou u het bovenste deel van de hal onnodig verwarmen, en dus heel veel energie stoppen in de kubieke meters die u toch niet gebruikt?

Lucht verwarming

De eerste systemen werkten met luchtverwarming. De te verwarmen lucht streek langs een aantal buizen die zich bevonden in een centrale stookinrichting die calorifèrewerd genoemd. Daarna werd de lucht door kanalen naar de te verwarmen ruimten geleid. Het eerste bekende systeem in Nederland werd in 1825 aangelegd. Luchtverwarmers cq. heaters worden momenteel toegepast in grote hallen. De lucht wordt met hoge temperatuur ingeblazen om de omgevingslucht te verwarmen. Meestal worden er mechanische hulpmiddelen gebruikt om de warme (stijgende) lucht naar beneden te forceren.warming

De eerste systemen werkten met luchtverwarming. De te verwarmen lucht streek langs een aantal buizen die zich bevonden in een centrale stookinrichting die calorifèrewerd genoemd. Daarna werd de lucht door kanalen naar de te verwarmen ruimten geleid. Het eerste bekende systeem in Nederland werd in 1825 aangelegd. Luchtverwarmers cq. heaters worden momenteel toegepast in grote hallen. De lucht wordt met hoge temperatuur ingeblazen om de omgevingslucht te verwarmen. Meestal worden er mechanische hulpmiddelen gebruikt om de warme (stijgende) lucht naar beneden te forceren.

Door de korte golflengte wordt in sauna’s geadviseerd hier niet langer dan 20 minuten in te verblijven.

Straalverwarming korte- en middengolf infrarood

De huidige straalverwarmingen werken hoofdzakelijk op zichtbaar infrarood. Deze worden veelal toegepast om een badkamer, terras of een schuurtje tijdelijk te verwarmen. Het principe is nagenoeg gelijk aan de lange golf echter met een veel hogere intensiteit. Deze verwarming wordt niet als hoofdverwarming toegepast en daarom niet in onderstaand overzicht benoemd.

Wist u dat infrarood een heilzame werking heeft op het menselijk lichaam? Door het stimuleren van een betere doorbloeding helpt het tegen gewrichtspijnen en gaat het bacteriegroei (schimmels) tegen.
Bron: “Therapeutic Heat and Cold nr4. Uitgegeven door Ed Justus,
F. Lehmann, M.D. Wiliams en Wilkins.”.

Lange golf Infrarood

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel. Hij stelde vast, dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij, een nog hogere temperatuur en hij concludeerde, dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is. Infrarode stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar op de huid waarneembaar door hun warmtewerking. Langegolf Infrarood verwarmt rechtstreeks de objecten zonder de lucht eerst te moeten opwarmen. De infraroodstralen worden door de objecten opgenomen en vervolgens weer afgegeven (accumulerende werking), waardoor de werking extra effectief wordt. Hierdoor ontstaat een homogene, sensationeel verwarmde ruimte.